Kép: MFT Könyvtár

Hogyan is lehetne egy ilyen bejegyzést elkezdeni, hogy ne legyen tömegcikk illata? Egy klisével: Sok van, mi csodálatos, ... mégis – szerény véleményem szerint – az ember a legcsodálatosabb, aki túlélését ösztönösen az állandó tanulásban érzi. Azaz merem remélni, hiszen nekem erről, kérem...

„- Hova sietsz?; - Nem én sietek, ő van itt túl rég óta!” Hasonló párbeszédek gyakran hangzanak el mostanság a Magyar Földrajzi Társaság könyvtárának területén. Valóban feszített tempóban folyik a könyvtárrendezés. Jogos törekvésünk mellett, miszerint az állományt visszakereshetővé és szolgáltathatóvá kell tegyük, fontos szempont a beteg egyedekkel való bánás... meg-, és el-.

biztos cigarettavég is dukált volna mellé, de hozzánk „csak” a szállodai kártya jutott a Pannóniából. Még jó, hogy eleink nagy műgonddal mindent bekatalogizáltak, így megmaradt sok olyan firka is, amiért manapság sokat izzadnánk egy árverésen. Ez a kis poros cetli sajnos fejlécmentes, de hála az UrbFace áldásos tevékenységének, a lenti linken olvashatnak a szállodáról.

Találtam egy házat! Egész kecses. Még méretei is vannak. Most gyűjtök, hogy felhúzhassam - gondoltam mindaddig, míg ki nem derült az irattár feldolgozása során, hogy ez nem egy ház. Azaz, ez nem egy fecni, hanem egy levél, egy fecni, és egy „xerox” másolat egy anyakönyvből. Rájöttem, hogy rohanok az olvasással, hát vissza a paleográfiához, lassítok, és lám a cím: Hunfalvy-János szülőházának homlokzata.

Az 1872-ben létrejött Magyar Földrajzi Társaság alapítását és kezdeti éveit számos izgalmas dokumentum őrzi. A barátságtól és örömtől fűtött hangvételű levelezésekből egy pezsgő, nemzetközileg is tudományosan helytálló szervezet élete elevenedik meg az olvasó előtt. Az egész világot átfogó kapcsolatrendszer Kolumbiától Japánig terjedt.
Egy herceg 1885-ben kérte felvételét a Társaság tiszteletbeli (levelező) tagjai közé.

 

Az MFT az MFT blogja. Pontosítsunk: A Magyar Földrajzi Társaság rejtélyes könyvtári részlegéé. Itt lakik tudósítónk, az adatéhes könyvmoly.

Személyesen: Kiesz Réka, régi könyves könyvtáros. Könyvemelgetés közben nála a földrajz csípődik be. Ásó, kapa, cérnakesztyű, és készen áll a titkok felderítésére.

 

Hírlevél feliratkozás

Támogatóink, együttműködő partnereink