A minap leszállt a Preseverance űrszonda a Marsra, ahol mostanában szinte csúcsforgalom van ember alkotta eszközökből. Eljutottunk oda, hogy már nem csak sci-fi írók, vagy épp Elon Musk vizionálnak milliós űrkolóniákat, de egyre több politikus beszél a Holdra való visszatérésről, vagy a nem túl...

A 2020 őszén zajló, bő egy hónapos újabb hegyi-karabah-i háborút november 10.-től lezáró moszkvai egyezmény jelentős, 1994 óta nem látott területi változásokat eredményez Hegyi-Karabahban. A háború során az azeriek által fegyverrel ellenőrzésük alá vont területen túl az örményeknek több járást is át kell adniuk Baku fennhatóságának. Azonban hiába is keresnénk ezeket a helyeket a Google Maps-en, mert az csak a nemzetközileg elismert (de jure) határokat mutatja, aminek nem csak Hegyi-Karabahban, de a Kaukázusban általában sem sok köze van a tényleges (de facto) határokhoz. Egy kis eligazítás következik!

Az ausztrál szlengben a "troppo" egyszerre jelenti a hőgutát, illetve a fenntartható, a trópusi Észak-Ausztrália környezeti viszonyaihoz alkalmazkodó, alacsony energiafelhasználású háztípust. Kipróbálva a troppo-házat, rá kellett döbbennem, hogy a fenntarthatóság és a hőgutától való meghibbanás, azaz a troppo két értelmezése kéz a kézben jár egymással. A részletek az alábbi két videóban vannak!

Banánültetvényeken Ausztráliától Tajvanig! Hogyan működik egy banánültetvény? Hogy jut el a banántövektől a szupermarket polcáig a banán? Miért vannak becsomagolva a banánok már eleve a fán? Mennyi vegyszert használnak a banántermesztés során? Meg lehet-e halni a banánérlelő kamrában?

Lényegében mindegy, mert ugyanannak a jelenségnek az ausztrál illetve a kelet-ázsiai elnevezése a trópusi ciklon illetve a tájfun. Nem az a fontos hogy hívják, hanem hogy fel vagyunk-e készülve rá itt Darwinban? Az idei esős évszakban, ami októbertől áprilisig tart, erős La Niña határ fog érvényesülni, ami Észak-Ausztráliában több esőt, és decembertől márciusig a trópusi ciklonok nagyobb valószínűségét jelenti.
Ellátogattam hát Tajvanra, hogy megnézzem, ott milyen egy tájfun!

Az észak-ausztráliai Darwin híres az ázsiai piacairól, ahol tagalog vagy mandarin nyelven szinte előbb megérteti magát az ember, mint angolul, amelyet az eladók egy része is csak törve beszél. A piacok sajátos ázsiai közege éppúgy az észak-ausztráliai város szerves részévé vált, ahogy az ott kínált maláj laksa vagy a thai papajasaláta is betagozódott idővel a helyi gasztronómiába. Darwin 2019-ben már nemzetközi laksa-fesztivált is rendezett! De hogyan kerültek az ázsiai nedves piacok Ausztrália északi részére?

Létezik-e az ukrajnaihoz hasonló kelet-nyugati megosztottság Belaruszban? Milyen a belaruszok viszonya az oroszokhoz és az orosz nyelvhez? Él-e jelentős orosz kisebbség Belaruszban? Mi a mostani események a tágabb geopolitikai kontextusa? További kérdések és válaszok a belarusz helyzet hátterének megértéséhez.

Immár sokadik napja tüntetnek Minszkben – olvashatjuk az újságok hasábjain. Megszólalnak a külpolitikai elemzők is: Belarusz nem Ukrajna, ott a Majdantól (a 2014-es ukrajnai forradalom) eltérően alakul minden, de ennél többet egyelőre senki nem mer jósolni. Eközben a lényegében a Twitter-re és a Telegram csatornákra visszaszorult belarusz ellenzéki sajtó attól hangos, hogy a tiltakozások fordulóponthoz érkeztek.

A Kína körüli geopolitikai karantén tovább erősödött a koronavírus-ügy miatt, aminek keretében Tajvan WHO-tagsága, illetve lényegében a szigetország Kínától való függetlenségének kérdése is újra napirendre került - a kínai-amerikai kereskedelmi háború és Hongkong mellett. Kína a koronavírus eredetének nemzetközi vizsgálatát követelő Ausztráliának is visszavágott, kihasználva Ausztrália egyoldalú kínai exportpiac-függését. De hogyan kapcsolódik össze a geopolitika és a koronavírus?

A megfelelő távolságtartás és izoláció gyakorlata nemcsak az ún. mikro-terekre vonatkozik (egymás közötti távolság a boltban, irodában, villamoson), de a makro-terekre is érvényes a koronavírus-katasztrófa idején: egyes helyek, települések, régiók, országok is igyekeznek minél jobban elszigetelődni egymástól, amit az utazási korlátozások is tükröznek. De mi a helyzet a ritkán lakott, eleve elszigetelt földrajzi helyekkel? Mit mutatnak meg az esetszámok?

A koronavírus pandémia közepette rengeteg szó esik az ún. nedves piacokról, mivel a Kínában fekvő Vuhan egyik ilyen piacát tekintik a mostani járvány kiindulópontjának. De valóban a sajátos kínai gasztronómiai tekinthető-e a főbűnösnek a mostani krízisben, illetve valóban óriási kockázatot jelentenek-e ezek a nedves piacok az emberiség számára? A kérdés körüljárására a katasztrófa-tudományban kibontakozó „társadalmi sebezhetőség” iskola kínál egy alternatív megközelítést.

1. oldal / 2

GeoGulliver blog info

Földrajz a világ körül

Geográfusként végeztem az ELTE-n, mániám a Kelet. Rengeteget utaztam a poszt-szovjet térségben továbbá Kelet- és Délkelet-Ázsiában illetve Ausztráliában. Fél évet éltem Kijevben, egy évet Japánban, másfél évet Tajvanon. Mivel magasságom a két métert is meghaladja, Gulliverként járom be ezeket a világokat. Szerencsémre a mániám a munkám, regionális földrajzi kutatásokkal foglalkozom az MTA Földrajztudományi Kutatóintézetében, emellett rendszeres szerzője vagyok a Földgömb magazinnak is.

Az ezernyi vlog és blog között régóta hiányoltam egy igazi földrajzi tudományos-ismeretterjesztő oldalt, ami nem csak utazásról, életmódról, nem csak a természet világáról, vagy a kulturális illetve kulináris élményekről szól, hanem ezek keverékébe becsempészi a geográfus látásmódját is.

Hírlevél feliratkozás

Támogatóink, együttműködő partnereink