Hozzávalók:

  • 2 dl víz
  • 1/4 bögre melasz (én barnacukorral helyettesítettem)
  • 1 kanál őrölt szegfűszeg
  • 1 kanál őrölt fahéj
  • 1 kanál gyömbérpor (helyette friss gyömbért reszeltem bele, jó sokat)
  • 1 kanál szódabikarbóna
  • csipetnyi só
  • 400 g porcukor
  • 200 g vaj (szobahőmérsékletű)
  • 600 g liszt
rokas suti 2

Forraljuk fel a vizet a fűszerekkel, a melasszal (vagy barnacukorral), a szódabikarbónával és közben kevergessük. Isteni illata van! Hagyjuk pihenni 5 percig. Morzsoljuk össze a vajat a porcukorral. Adjuk hozzá a langyos fűszeres folyadékot, majd dolgozzuk össze a liszttel és a sóval, amíg lágy, fényes tésztát nem kapunk. Tekerjük be fóliába és tegyük hűtőbe legalább egy napra, de akár több napig is pihenni hagyhatjuk a tésztát, hogy az ízek még jobban összeérjenek.

Vegyük elő a tésztát, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen a sütés előtt. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Lisztezzük be a gyúródeszkát és nyújtsuk vékonyra a tésztát. Szaggasuk ki a süteményeket – igazi természetjáróhoz hűen – állatokat, esetleg dinókat formázva a kicsik vagy a paleontológusok kedvére. Én most a rókát választottam. :) Süssük 5-7 percig és vigyázzunk nehogy megégjen!

rokas suti 3

A Fjällräven – a róka

Az immár 60 éves márka megálmodója, Åke Nordin maga tervezte az első rókás logót. Ahogy a hátizsákjai és sátrai iránti kereslet növekedni kezdett, fő forgalmazója a Friluftsmagasinet (ma Naturkompaniet) katalógusában már egy profi emblémával szeretett volna megjelenni. A kiadvány grafikusa, Kjell Olsson alkotta meg végül az összegömbölyödő, kacsintó rókát, melyet azóta sem számlázott ki az akkor még szegényesen működő cégnek. A sarkiróka azóta nagy utat járt be, szinte összeforrt Svédországgal.

fjallraven logo