Bórtartalmú gyűrűszilikát

Ásványtani értelemben a turmalin egy bonyolult és változatos kémiai összetételű, bórtartalmú (a bór ritka elem, félfém) és gyűrűs szerkezetű szilikát-ásványcsoport megnevezése. A turmalin a leggyakoribb bórtartalmú ásvány, a földkéregben található bór döntő mennyisége ehhez a csoporthoz kapcsolható.

A turmalin-csoport több mint 30 tagot tartalmaz. Számos színváltozata ismert, többszínű és sávos, zónás példányai szintén gyakoriak, amelyek a kémiai összetétel megváltozását jelzik a kristályosodás során.

Fotó: Raucsikné Varga Andrea
Turmalin pegmatitban – Sörlkristályok pegmatitban (Dolní Bory, Csehország) Koch Sándor: Ásványgyűjtemény, Szeged

A turmalin-csoport leggyakoribb, több mint 95%-át adó tagja a vastartalmú, sötétbarna-fekete sörl, az általában sárga-barna, magnéziumban gazdag drávit és a különböző árnyalatú színekben pompázó, nátriumot és lítiumot is tartalmazó elbait. A fajnév és a színváltozat között azonban nincs egyértelmű megfeleltetés: több különböző kémiai összetételű faj azonos vagy nagyon hasonló színű lehet.

A változatos színű, oszlopos, hosszanti irányban erősen rostozott kristályok az ásványgyűjtemények látványos darabjai. A kristályok keresztmetszete jellegzetesen háromszög alakú, kikerekedő oldallapokkal, gyakran körkörösen többszínű (kokárdás) megjelenéssel. Keménysége (az üveget karcolja), ellenálló képessége és a szivárvány színeiben ragyogó változatai miatt kedvelt ékszeripari alapanyag.

Színpompás mozaik – A turmalin kristályszerkezete, atomi léptékben. A turmalin-csoportban a biztos alapot a kék szilikátgyűrűk (Si6O18)12 és a zöld háromszöggel jelölt borát-csoportok (BO3)3 adják. A kisebb-nagyobb fémek az X, Y, Z betűkkel jelölt helyeken foglalnak helyet, őket pirossal jelölt oxigén övezi A szilikátok – és így a turmalin is – komplex anionos vegyületek. Alkotóikra ionként tekintünk, még akkor is, ha az ábrán a töltést nem jelöltük!
Toronyszerkezet – A kék (szilikát), barna (Y) és sárga (X) modulok tornyokat alkotnak, ezekhez kapcsolódnak a borát-csoportok. A „színes” tornyokat a (ZO6)9 oktaéderekből felépülő 6 spirál (rózsaszín nyíl jelzi) köti össze szomszédaival

Turmalinkoktélt esernyővel, köszönöm!

Nézze meg, hogyan néz ki, lapozza fel a nyomtatott magazint!