Az első hetet bicikliszereléssel és akklimatizációs hányással töltöm, nyers csirke vagy csak a csapvíz, mindenesetre inkább ez jöjjön ki, mint a körzeti orvos. 1–0 a Konzuli Szolgálat javára, akik szerint sohase egyél az utcán – és úgy általában ezen a kontinensen.

Az első nap a nyeregben erős kezdés, éppen egy kis pihenőt tartok az út szélén, amikor rám száll egy kék ara. A nyaki ütőerem után a GPS képernyőjét veszi kezelésbe, belekarcolván a helyes utat, majd közlekedésbiztonsági megfontolásból a lámpát is bekapcsolja. Mielőtt féltő gondoskodásból megkísérelhetné szétbarmolni a cuccaim maradék részét is, kölcsönösen elküldjük egymást (még)melegebb éghajlatra.

Az esőerdő okozta eksztázis után sátorhely után kezdek nézelődni, végül egy rozzant függőhídon átkelve egy hostelként is üzemelő erdei házikónál kötök ki. A házigazda, Chris a System of a Down volt gitárosa. Los Angelesből tekert idáig bicajjal, a házát a folyóból szedett kövekből építette, a cukorsziruptól a repellensig mindent maga készít, még a turmixgépe is bringahajtású. Dzsungelszerű erdőkertjében mindent megtermel, de vadászik is – csapdákat állítva az erdőben, kedvence az egérhús. Azt mondta, hogy kivételesen Magyarországon (még) nincs gyereke és a latin-amerikai börtönök közül a Costa Rica-it ajánlja. Másik vendége, Sascha nem kevésbé izgalmas figura: egy profi aranyásó Svájcból, szintén börtönviselt és ex-hajléktalan, nagy tudású hídépítő, blues-harmonikás. Mintha csak egy Rejtő-regénybe csöppentem volna.

Az esőerdőt néhány hágó után félsivatag váltja, kaktuszokkal, karakarákkal és csörgőkígyókkal. Az első 500 km megtétele után Sucre-ben töltök néhány napot, ahol ismét elképesztő vendégszeretet fogad, kedves házigazdáim még gulyással is készültek. Ezek után nehéz megállni, hogy lelkes unszolásukra ne házasodjak be a családba. Sucre Bolívia kulturális fővárosa, így a brutál meredek utcákat a helyi folklórt bemutató múzeumokban pihenem ki.

Fotó: Heiszig Benedek
Sucre – inkább csak papíron Bolívia fővárosa, a településnél mára La Paz és Santa Cruz is jóval fontosabb közigazgatási és gazdasági szerepkörű. A város attribútuma a koloniális jegyeket őrző, egységesen fehérre meszelt házak tömege és itt kivételesen a tetőt sem lila trapézlemezzel burkolják
Fotó: Heiszig Benedek
Ahol a legszélesebb az Andok... Íves száraz magasföld-tekerés és egy kis keleti, hegyi esőerdő. A több hónapos Andok-vidéki bringatúra kezdőrészlete

Város, bánya és hágók – nagyon magasan

A következő állomás Potosí, az elátkozott város.

A 4000 m-en fekvő település fölé magasodó ikonikus hegy, a Cerro Rico egykor a világ ezüstkitermelésének 60%-át adta, a bányászati központ fontosabb város volt, mint London.

A koloniális időkben a bennszülött lakosság több mint felét kényszermunkára fogták, ők, ha nem a hidegtől vagy a nehéz körülményektől, akkor higanymérgezésben haltak meg. Néhány, a főtéren cipőpucolóként dolgozó orvostanhallgatóval beszélgetve megtudom, hogy a bányákban még most is csákánnyal végzik a munkát és sajnos manapság sem mennek ritkaságszámba a halálesetek.

Itt már az Altiplano kezdődik: ez a 3800 m körüli átlagmagasságú, gyéren lakott felföld mintegy 800 km hosszan nyúlik el Argentínától Peruig. Az első négyezres hágót még letolom erőből, a második és harmadik már szenvedős. Kilométerenként megállok átgondolni az élet értelmét és egy banánnyival közelebb kerülök a káliummérgezéshez. Ezek nem szórakoznak, nem ritka a 8-10 fokos emelkedő sem, 6 alá ritkán adják. Iszom egy keveset, de már kapkodom is megint a levegőt, meglepően hiányoznak a kortyok miatt kihagyott lélegzetvételek. Táborhely 4050 m-en, a szokatlan magasság miatt úgy érzem, mintha folyamatosan nézném magam alvás közben.

Fotó: Heiszig Benedek
Potosí favellái – 4300 m-en – A koloniális időkben úgy tartották, hogy a háttérben magasodó Cerro Ricón kibányászott ezüst elegendő lenne egy Dél-Amerikát Spanyolországgal összekötő híd építésére. A munkára fogott bennszülöttek által kifejtett nemesfémet lámák vontatta vasúton szállították az óceánpartig, majd innen vitorlásokon próbálták Spanyolországba juttatni. Persze ehhez a tengeri banditáknak is volt néhány szavuk: a spanyolok Ezüst Flottájával beköszöntött a kalózkodás aranykora
Fotó: Heiszig Benedek
Teveféle – Az intelligensnek és impozáns megjelenésűnek nem nevezhető lámák mindenféle színben és formában hemzsegnek a felföldön, mindig próbálnak rosszkor rossz helyen lenni, leginkább a bringa kereke alatt. Vikunyák is rohangálnak a pampán, errefelé ez a puma fő zsákmányállata. Pro tip: ne öltözz vikunyának, mert a 70-es években volt, aki így lett a tápláléklánc része!
Fotó: Heiszig Benedek
Lassan jön a tél... – A Nap reggel 6 körül kel és este 6-kor már ideje sátorhely után nézni. Mivel telnek a hosszú éjszakák? Ébresztő beállítva hajnali 1-re, ekkorra már biztosan feljön a Hold és leülepszik a Tejút. És még másfél óra „éjszakai fotózás” fedőnevű szerencsétlenkedés mellett is marad idő 8 órát aludni

Ami végeláthatatlan: sósivatag és vulkáni lejtők

Salar de Uyuni, a világ legnagyobb sósivataga. Egyértelműen ez a 100 km átmérőjű, kiszáradt, fehér pocsolya győzött meg arról, hogy Dél-Amerika lesz az úti cél.

Egyedül tekerni 2 napot a semmiben, viszonyítási pontok nélkül leírhatatlan érzés: kb. mintha egy muslica elvesztené a ballagásra kapott fülbevalóját egy A0-s fehér papírlapon, na akkora vagy.

Mintha egy másik bolygón vertem volna sátrat véletlen, kis tüzem fénye pedig beolvadt volna a Tejút sűrűn folyó fénypudingjába. Mintha az összes csillag egy végtelen távol pislákoló tábortűz lenne, és mintha mindegyiken a vacsoráját főzné valaki. (Ami természetesen zacskós leves.)

Fotó: Heiszig Benedek
Fotó: Heiszig Benedek
Itt éjszakázni teljesen más – Salar de Uyuni – A csend és a látóhatár végtelen. Az alkonyat valószínűtlen, lilán hömpölygő idilljét csak a zacskósleves csörgése tépi szét, majd a benzinfőző pöfögése dacol a fagyos kietlenséggel. Amint lemegy a Nap, az eddig kellemes hőmérséklet pillanatok alatt mínuszra vált, hiszen a fehér felszín nem szívta magába a napsugarak melegét – és az Alpok csúcsainak magasságában táborozom
Fotó: Heiszig Benedek
Són terítve... – Minden, amire szükséged lehet 1 év alatt ezen a szélsőséges kontinensen… +1,4 kg só, ami rátapadt. (Azért 1 hónap múlva e felszerelések harmadától már megszabadultam, a tapasztalat azt mutatta, nincs rájuk szükség)

A Salar után rövid pihenő, de már újabb magasságok csábítanak. Hajnali 4 óra 3 van. Kábultan próbálom felidézni, melyik kontinensen vagyok, merre is volt az a villanykapcsoló és egyáltalán mi a francnak csörög az ébresztőóra? Aztán lassan tisztul a kép, a tapogatás eredményre vezet és a szobával együtt villanyozódok fel: a mai terv az ötezres Tunupa vulkán megmászása lenne. Félórával később már a fejlámpám imbolygó fénye hasítja a szunnyadó falucska porát, az utolsó vályogházacskát is elhagyva indulhat a tekerés felfelé. Azaz indulhatna, ha nem folyami sóder és dinnyényi kövek laza diszperziója helyettesítené az „utat”. Marad tehát a tolás, de ez nem szegheti kedvem, ahogy az az 5 db kapu sem, amiről mind a nyolc megkérdezett helyi elfelejtett említést tenni tegnap.

A kövekből, drótokból és melegítőnadrágokból állított mesteri akadályokon épp átjutok, amikor a lámpám úgy dönt, kiszáll a buliból. A Tejút halvány fényénél káromkodva botorkálok tovább, napfelkeltéig még két és fél óra.

A bringát egy bokorba rejtem és megkezdődik a vánszorgás felfelé a hegy 60 fokos kőgörgetegén. Meglátszik, hogy nem voltam még ilyen magasan: pihenő 200 méterenként, majd 5 lépés és újra lihegve kapkodom a levegőt, közben 2 lépésnyit visszacsúszva az alig-járt ösvény törmelékén. Végül az elszántság vagy inkább a véremben megnövekedett oreo-koncentráció győzedelmeskedik és szédült mosollyal dőlök le a csúcson. Megérte! Körben a Salar végeláthatatlan fehérsége, előttem a vulkán beomlott kalderájának havas taraja. Néhány kokalevelet elrágva gyorsan javul a helyzet, úgyhogy irány vissza, ami felfelé 2 óra volt, az a kőlavinán lefelé futva-csúszva alig 20 percig tart, a bringát rejtő security-bokortól pedig már csak egy technikás gurulás van hátra. A faluba érve ismétlődik a tegnapi jelenet: óvodások tolnak be diadalmenetben a főtérre, csak én vagyok sokkal koszosabb.

Fotó: Heiszig Benedek
A Tunupa vulkánon – Az 5432 m magas hegy főcsúcsa csak sziklamászással érhető el, így az 5100-as mellékcsúcs a cél. Ez az első 5000-es orom a túrán, de lesz még később 6000-es is!
Fotó: Heiszig Benedek
Fotó: Heiszig Benedek
Fotó: Heiszig Benedek
Hűvös fennsík meleg vízzel – A Keleti- és Nyugati-Andok keretezte, 250 km széles Altipalo (Bolíviai-magasföld) – a vulkáni tevékenységnek és hatalmas törésrendszereknek köszönhetően – bővelkedik melegforrásokban. 4-5000 m magasan járva a szélmarta terepet, felejthetetlen érzés beereszkedni a flamingóguanóval bélelt meleg (vagy néha forró) tavakba

Magasföldi menet

Ki mondta, hogy a bringatúrázás nem fér össze a luxussal!? Sosem vonzottak igazán a termálfürdők, de van az a kosz, ami képes megváltoztatni az ember motivációit, így 200 km-es kitérőt teszek egy chilei természetes melegvizes forráshoz.

Egy hónap után az első forró fürdő, igazi homeless-wellness! Tisztálkodásnak nem nevezném, maradjunk annyiban, hogy lecserélődött rajtam a koszréteg és a „túra-illatomat” egyöntetű záptojásszag vette át.

Másfél órát ülök a termálvízben a sivatag közepén, a Nap utolsó sugarai is ellobbannak a havas hegycsúcsokon, és a természetes medencéből kicsapó gőz dérré fagy a törölközőmön, de ez engem és a szomszédos két flamingót teljesen hidegen hagy. Vagyis pont hogy melegen.

Kíváncsi vagy Benedek magasföldi kalandjaira, a halálútra, vagy a nagyvárosi tébolyra? Lapozz bele a Földgömb 2023/szeptember–októberi nyomtatott lapszámába!