A sáfránynemzetségnek Európában mintegy 80 faja van, többségük a Földközi-tenger vidékén él. A kárpáti sáfrány (Crocus heuffelianus), mint a neve is mutatja, a Kárpátok bennszülött faja, havasi legelőinek jellegzetes, kora tavaszi virága. Virágzása hónapokig tart, szorosan követve a hó olvadását. Bimbói gyakran a hó alól törnek a felszínre. Az Alföldön már februárban találkozhatunk vele, míg a havasok kései hófoltjai körül még júliusban sem számít meglepetésnek néhány virágzó töve.

Legnagyobb tömegben április végén virít, amikor a havasi legelők kiszabadulnak a hó fogsága alól. Ilyenkor turisták tömegei lepik el az ismertebb termőhelyeket, például a Bihar-hegység Pádis-fennsíkját. Újabban vezetett túrákat is szerveznek, kifejezetten a kárpáti sáfrányok megtekintésére. A Kárpátokban nem veszélyeztetett a faj, hazánkban viszont rendkívül ritka, a Bereg-Szatmári-síkon vannak őshonos állományai, például Tarpa, Garbolc és Magosliget közelében. Itt a kárpáti sáfrány – a terület hegyvidéki jellegű klímájának köszönhetően – más kárpáti elterjedésű növény- és állatfajokkal él együtt. Dunántúli állományainak (pl. Zalaegerszeg, Villány) őshonossága erősen vitatott.

A kárpáti sáfrány az alacsonyabb régiókban keményfás ártéri ligetekben, gyertyánostölgyesekben és bükkösökben él, de igazi élőhelyei a havasi legelők, ahol elképesztő tömegben képes elszaporodni, különösen a pásztorszállások (esztenák) környékén. A legelő jószág taposása és trágyázása láthatóan kedvez a növénynek, különösen azért, mert a virágzása még a nyájak érkezése előtt lezárul.

Hazánkban öt sáfrányfaj él, közülük a kárpáti sáfrány a legnagyobb, akár a 8–15 cm magasságot is eléri. Virága változatos színű, leggyakrabban halványlila, de fehér vagy sötétibolya is lehet. Jellemző, hogy a lepleken a csúcs közelében egy sötétebb, „V” vagy szív alakú folt van. Levelei a virágzást követően nőnek meg és még később is felismerhetőek a középér fehér csíkjáról.

Fotó: Jakab Gusztáv