A Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) Nincs B bolygó című kötete a lehető legszélesebb perspektívában vizsgálja a 21. század szinte valamennyi környezeti és gazdasági kihívását. Arra figyelmeztet, hogy vége azoknak az időknek, amikor a domináns kultúrák úgy tekinthettek a Földre, hogy bármit is tesznek, lehetetlen jelentősebb kárt tenni benne.

Nagyon kényelmes, de elfogadhatatlan hozzáállás, ha kis „porszemként” nem tartjuk magunkat illetékesnek a globális problémák megoldásában! – vallja Mike Berners-Lee, a Lancaster University professzora.

Az egyéni felelősségre is apellálva sokkolja, ugyanakkor meg is nevetteti olvasót. Stephen Hawking, a világhírű elméleti fizikus tételéből kiindulva –„az elkövetkezendő 100 év alatt nem fogunk gyarmatokat létesíteni a világűrben” – arra szólít fel, hogy legyünk nagyon elővigyázatosak: nincs B bolygónk! Ma már az antropocén korban élünk, vagyis az emberi befolyás az ökoszisztémában elindult változások, pusztító hatások elsődleges forrása.

A könyv egy olyan működési rendszerről szól, amely nem teszi tönkre az élőhelyünket, ugyanakkor azt is lehetővé teszi, hogy kényelmesen, jól éljünk. A szerző inspiráló ötleteket mutat be, hogyan járulhatunk hozzá mi magunk is bolygónk megmentéséhez. Vajon ehhez mindannyiunknak vegetáriánusnak kellene lennünk? Utasítsuk-e el a repülőgépen szállított gyümölcsöket vagy a fóliasátorban termelt zöldségeket? Mit tehetünk a pazarlás ellen? Hogyan utazhatunk? Vegyünk-e elektromos autót? Mit tehetnek a politikusok és hogyan változtassunk mi magunk az életvitelünkön? Mike Berners-Lee kötetében ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre is választ kapunk.

A Nincs B bolygót sokféleképpen lehet olvasni: véletlenszerűen felütve, témakörök után kutatva a tartalomjegyzékben és a tárgymutatóban, vagy (a szerző reményei szerint) logikus sorrendben, az elejétől a végéig haladva. Zárásképp pedig olyan új gondolkodásmódokról ír, amelyeket el kell sajátítanunk ahhoz, hogy képesek legyünk megfelelni változó korunknak.

A Nincs B bolygó című kötet, valamint e-könyv változata exkluzív kiadói áron vásárolható meg a Pallas Athéné Könyvkiadó Bölcs Várban (I. kerület, Tárnok utca 28.) műkökönyvesboltjában, valamint a webshopjában. A PABooks kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre is. Facebook-oldalán és podcastcsatornáján (elérhető a Spotify- és az iTunes-platformokon) további hasznos, érdekes információk találhatók a megjelenő könyvekről és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről.

Forrás: Zöldunió

Hirdetés (X)