Kezdjük néhány statisztikával: Hazánkban egy átlagos családi ház kifűtésére kétszer annyi energiát használunk el, mint osztrák szomszédaink. Az ország teljes energiafogyasztásának 32 százalékát a lakossági energiafogyasztás teszi ki, míg Szlovákiában ez az arány 20 százalék, az Amerikai Egyesült Államokban pedig 18 százalék.

Mivel sereghajtók vagyunk, nagyon sok lehetőség áll előttünk és folyamatosan tudunk fejlődni. Az energiahatékonysági beruházások épp ezt a célt szolgálják és segítségükkel 30-40 százalékos megtakarítást is el tudunk érni. Saját ingatlanunk fejlesztéséhez ma már számtalan eszköz áll rendelkezésre. Elkezdhetjük a nyílászárók cseréjével, beszerezhetünk egy újat az elavult kazán helyére és beruházhatunk otthonunk szigetelésébe is. Ha megtehetjük így egyben mindet, az a legideálisabb. Amennyiben erre a költségvetésünk nem ad lehetőséget, érdemes kis lépésekben haladva elindulni a megtakarítás útján.

Amennyiben családi házban élünk és az utóbbi években nem volt energetikai felújításra lehetőségünk, úgy vélhetően a legtöbb pénzt a homlokzat és a tető szigetelésével tudjuk megtakarítani. Ugyan kezdetben be kell fektetnünk a kitűnő minőségű szigetelőanyagba, mégis hamar érezni fogjuk a komfortérzetet és a pénzbeli megtérülést. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a szakszerű munkán nem érdemes spórolni! A teljes beruházás 20 százalékát teszi majd ki várhatóan a szigetelőanyag költsége, a többit valószínűleg a munkadíjra, vagyis a pontos felhelyezésre költjük majd. Mielőtt azt gondolnánk, hogy a szakember árképzésével gond lenne, kijelenthetjük, hogy ez a feltételezés nem állja meg a helyét.

Kép: Knauf Insulation

Ha egy 100 nm-es családi házat veszünk alapul ami szigetelésre vár, elmondhatjuk, hogy a végén hozzávetőleg 40-50 százalékos fűtésmegtakarítást realizálhatunk egy teljes szigeteléssel. Nézzük meg hogyan!

A 100 nm-es házunkat előzetesen felmérettük és elkészíttettük az energetikai térképét. A ház „F” besorolást kapott, ami kifejezetten rossz, energiapazarló épületet takar. Sem a nyílászárók, sem a gépészet, sem pedig a szigetelés nem felelt meg a jelenlegi követelményeknek. A felmérést végző szakember nagyon pontosan rávilágított a lehetőségekre és több opciót is felvázolt a korszerűsítésre. Ezt követően úgy döntöttünk, hogy a házat szigeteléssel vonjuk be és megnézzük, mennyit tudunk spórolni ezzel a fajta energetikai beruházással. Előzetes kalkulációt kaptunk a felméréssel, amiben a legnagyobb befektetést a hőszigetelés igényelte, viszont a legnagyobb megtérülésre is ezen az oldalon számíthattunk a szakértő véleménye szerint.

Födémszigetelés a Naturoll üveggyapot termékcsaláddal

Első körben a padlásfödémet és a homlokzatot szigeteltük le, hiszen a legtöbb hő általában ezeken a felületeken szökik ki. A födémszigetelést 25 cm vastag üveggyapottal oldottuk meg. Ez egy teljes keresztmetszetében víztaszító ásványgyapot, ami hő- és hangszigetelő anyag is egyben. Az üveggyapot elsősorban fa és fémszerkezetű vázas épületek, valamint mennyezetek, álmennyezetek hő és hangszigetelésére ajánlott. A1-es tűzvédelmi osztályú, vagyis nem éghető.

Homlokzatszigetelés FKD S kőzetgyapot táblákkal

Mivel a homlokzat fokozottan van kitéve a különböző évszakokban tapasztalható környezeti hőhatásoknak is, különös figyelmet fordítottunk a szigetelésére.

A kiváló hő és hangszigetelő, egyszerűen alkalmazható, teljes keresztmetszetében víztaszító, nem éghető, 20 cm vastag kőzetgyapotot választottuk erre a célra, ami kiemelkedő hővezetési tényezővel rendelkezik.

Családi házunk korábbi számlái rendelkezésre álltak, így a korszerűsítést követően egy teljes fűtési szezonon keresztül figyeltük a költségek alakulását. Elmondhatjuk, hogy a hét hónapos fűtési szezon alatt a rezsiszámlák közel 50 százalékkal csökkent a primer fűtési energia felhasználás.

Összességében elmondhatjuk, hogy jó döntést hoztunk amikor a hőszigetelés mellett tettük le a voksunkat.

Annak, aki bizonytalan és nem tudja milyen költségekkel járhat ingatlanja hőszigetelése, azt javasoljuk, hogy keresse fel a Knauf Insulation hőszigetelés kalkulátorát. A kalkulátor ingatlanunk egyéni adottságait figyelembe véve méri fel a lehetséges megoldásokat és nyújt optimális alternatívát lakásunk vagy házunk szigetelésének feltérképezésére. Az alkalmazás segít megtalálni a megfelelő szigetelőanyagot és arra is kaphatunk kalkulációt, hogyan alakulnak majd a szigetelést követően háztartásunk energiamegtakarításai.

A kalkulátor természetesen nem helyettesíti az energetikai szakértő által készített pontos véleményezést, de egy első körös képet tud adni arról, hogy nagyjából milyen költségekkel és szigetelőanyaggal kell terveznünk. Ezt követően érdemes a legjobb minőségű anyagot beszerezni, hiszen évtizedekre biztosítja majd azt, hogy lakóingatlanunk energiatakarékos és környezetbarát módon működjön tovább. Ezzel együtt, komfortérzetünk is növekedni fog, hiszen télen melegebbnek nyáron pedig hűvösebbnek érezzük majd lakókörnyezetünket.

Hirdetés (X)

Képek: Knauf Insulation

Forrás: Zöldunió