Az a bizonyos Tisza-tó életérzés igenis létezik. Minden alkalommal, amikor megérkezünk a tóhoz, átjár a nyugalom. Nehéz ezt elmagyarázni, de olyan, mintha a gyermekkoromba érkeznék vissza.

Fotó: Szalay Adél

A kertekben ugyanúgy nyílnak az íriszek, mint otthon, a mamámnál. Illatozik a pünkösdi rózsa és persze hamarosan érik a cseresznye. A házak, a kerítések és az utcák, a csirkék a kertben, a zöld fű. Itt nincs viacolor és nincs mediterrán kertépítészet. Vannak viszont fecskék, méhek és nyugalom.

Fotó: Szalay Adél

A Tisza-tónál le kell mondanunk a specialty kávénkról, sok helyen a cappuccinó még tejszínhabbal készül. Pulled pork burger helyett csülök tál, quesadilla helyett Hortobágyi húsos palacsinta van az étlapokon. És mindehhez málnapálinka dukál. Ezt legszívesebben az abádszalóki Lila Akác Vendéglőben fogyasztjuk, ahol Tatyit is mindig szeretettel látják. A kis parasztházban megbújó étterem kerthelyiségére egy több mint 100 éves lilaakácfa lombkoronája borít árnyékot. Különösen a lilaakác virágzása idején (május eleje-közepe) csodálatos látvány.

Az utazás számomra arról is szól, hogy nem a megszokottat keresem más háttérrel, hanem azt fedezem fel, amit kínálnak.

Ha, hozzám hasonlóan, az egyszerűségben is megtalálod a nyugalmat és a szabadságot és szereted a természetet, akkor biztos vagyok benne, hogy a Tisza-tó mellett tökéletes békére lelhetsz.

Fotó: Szalay Adél

A Tisza-tó nem természetes állóvíz, hanem a Tisza mesterséges felduzzasztásával jött létre. A Kisköre mellett található hatalmas gát és erőmű, illetve a folyó mellett elterülő ártér érzékelteti, hogy mekkora változást hozhatott a környék életében a Tározó létrejötte. A Tisza-tó környéki településeken most is láthatunk malmokat, amelyek a folyó egykori partját jelölik.

Fotó: Szalay Adél

Az 1970-es években kezdődött munkálatok jócskán átalakították a környéket és a helyiek életét. Az addig folyami átkelésből élők egyik napról a másikra a folyó hűlt helyét találták. Egyes falvak teljesen elpusztultak, ma már csak a vízfelszín alatt rejtőznek. A régi térképek és az elnevezések, mint például a Sarudi-rét, segíthetnek elképzelni, milyen volt az élet a duzzasztás előtt.

Fotó: Szalay Adél

Szerencsére vannak még öregek, és olyanok is, akik szívesen megosztják a történeteket. Egy tavi csónaktúra is betekintést enged a múltba. De nem csak a múltba, hanem a jelenbe is, hiszen a tó az elmúlt évtizedekben természetes ökoszisztémává fejlődött, madárvilága páratlan.

Fotó: Szalay Adél

Nézd meg IGTV videónkat a Tisza-tavi titkos szigetről!

A Poroszlón felépült Tisza-tavi Ökocentrumban sokat tanulhatunk a Tisza-tó élővilágáról, bár a tanösvények kivételével a létesítmény egyelőre nem kutyabarát, ezért én inkább a csónaktúrát javaslom. Egy ilyen vízi kirándulás során megismerkedhetünk a tó történetével, gyönyörű csatornákon csónakázhatunk és bepillanthatunk a madarak, esetleg a hódok életébe.

Még közelebb kerülhetünk a vízi szárnyasokhoz, ha SUP deszkán indulunk útnak. Így testközelből, a saját tempónkban figyelhetjük meg a természetet. Ne hagyjuk ki a reggeli és esti időszakokat, amikor a madarak aktívabbak – bár sajnos a szúnyogok is. Érdemes azonban kilépni a komfortzónánkból: lenyűgöző naplemente lesz a jutalmunk!

Fotó: Szalay Adél

A mi Tisza-tavi kedvenceink - a nem fontossági sorrendben:

Naplemente Abádszalókon: az Abádi kikötő felőli öbölből nézve a legszebb!

Ha már erre jártok: Lila Akác Vendéglő - hagyományos, ízletes magyar konyha

Élményfalu és strand Sarudon - a legszebb medence a tó partján

STÉG - kutyás SUP evezés után egy szörp a teraszon

Tisza-tó Kör - Egyszer mindenkinek ki kell próbálni! Olvasd el, milyen volt az első 65 km-ünk Tatyival itt!

Csónaktúra és madárles

Kövess minket Instagramon, ahol még több kép, videó és élménybeszámoló vár!