A programévet többéves előkészítő folyamat előzte meg, melybe a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) a Semmi különös? A Bakony ékkövei! projekttel kapcsolódott be 2022-ben.

Az FTI-iASK vezetésével a Bakony négy településén – Bakonynána, Borzavár, Jásd és Nagyesztergár – megvalósuló társadalmi innovációs projekt célja kettős: egyrészt a részvevő települések identitásának megerősítése a feltáró munka révén, másrészt a felkészítésük olyan hosszú távon fenntartható programok kialakítására, melyekkel sikeresen kapcsolódhatnak a VEB 2023 Európa Kulturális Fővárosa programévhez. A kutatás az FTI-iASK Kraft – „Kreatív város – fenntartható vidék” regionális fejlesztési koncepciója szellemiségében a Bakonyban élő közösségek rejtett értékeit, erősségeit hivatott felszínre hozni, és bemutatni szélesebb közönség számára a nyilvános rendezvények révén.

2022 júliusában egy kéthetes terepmunka során a szakértői csapatok felméréseket végeztek a települések rejtett kincseiről. Vizsgálódásaik során feltérképezték a falvakat és a környező tájat, interjúkat, mentális térképeket készítettek, egyeztetéseket folytattak a jelentős civil szervezetekkel, levéltári kutatást végeztek, hagyatékokat, gyűjteményeket tekintettek át.

Útvonal egyeztetés Bakonyi Józseffel terepbejárás előtt

A Földgömb olvasóinak szívéhez talán a Zirchez közeli Borzavár községben szerzett tapasztalatok állhatnak a legközelebb. Patakvölgyben bújik meg a 750 lakosú település, amelyet sokan ismernek tiszta levegőjéről, védett gyurgyalagjairól – azok mindenképp, akik a Kéktúra részeként körül is néznek itt, vagy meglátogatják a piknikezők paradicsomát, a Kopasz-hegyi Szentkutat – mielőtt tovább indulnának a Cuha-patak, a Római-fürdő vagy a tési szélmalmok felé. De híresek még a borzavári táncok, dalok, és egykor sokan tudtak arról is, hogy az itt élők gyártják-faragják a legjobb seprű-, meg szerszámnyelet az országban.

Kőzetek nyomában Horváth Csaba geológussal
Megkopott sírfeliratok nyomában - Bakó Boglárka és Horváth Csaba

Kutatóinknak (Horváth Csaba geológus, Horváth Csenge Veronika biológus, Vastag Richárd táncos-néprajzos, Bakó Boglárka antropológus, Z. Karvalics László történész, Katona Linda településfejlesztő) két hét alatt sikerült elvégezni a történetét 1761-ben, 29 család letelepítésével kezdő falucska környékének geológiai feltárását. Lajstromba vettük a jellegzetes kultúrnövényeket, bejártuk a környező erdőterületeket, átfésültük a régészeti jelentőséggel és annak esélyével bíró területeket. Kiolvastuk a régi temető megfakult sírkőfeliratait. Mélyinterjúk és hosszú beszélgetések segítségével sikerült eddig nem rögzített néprajzi adatokat gyűjteni, és megismerkedni a személyes, családi emlékezet sok-sok darabjával. (A nagy mesélőkedvű és mindig derűs, 103 éves Róza nénihez többször is visszatértünk). Amit hallottunk, abba sokszor a levéltári feltárás során is beleakadtunk, mert a község iratainak tanulmányozása során már kedves ismerősökként köszöntek vissza a szereplők – családtagok, egykori tűzoltók, képviselőtestületi tagok, kocsmáros famíliák, boltosok. Sokat segített a fáradhatatlan helytörténeti gyűjtő, Jakab József különleges fényképarchívuma is. Ezt a falu lakói „adták össze”, hogy közös emlékezetüknek legyen hiteles lenyomata. Már csak kiállítási helyszínt kellene találni a múlt idők sok-sok tárgyának is, amelyek most egy helytörténeti múzeum nyersanyagaként, egy padláson várják, hogy méltó körülmények közé kerüljenek.

A dalkör próbája a templomban
Ebed utáni nótázás

Oly sok, megörökítésre érdemes, különleges esetbe szaladtunk, hogy abból egy egész könyv volna összeállítható, „Borzavári történetek” címmel, ami nem csak az itt élőknek vagy a Bakony szerelmeseinek, hanem bárkinek érdekes olvasmány lehetne. A helyieket folytatásra ösztönözve megszületett egy műmese-folyam első darabja, „Az utolsó lombtündér”. Kidolgoztuk egy innovatív Múlt-út koncepcióját (sétaállomásokon a múlt egy-egy darabja elevenedik meg QR-kód segítségével az arra járók számára).

Dombi László, Borzavár polgármestere és Horváth Csenge terepbejáráson

És a munka itt nem ért véget. A település adottságaira tekintettel kidolgoztunk egy merész stratégiai fejlesztési koncepciót is, amely páratlan ökoturisztikai helyszínné teheti a következő években-évtizedekben Borzavárt. Érdemes lesz figyelni a híreket, sikerült-e szövetségeseket találni a sok-sok izgalmas elképzeléshez. Megvalósul-e a különleges Csodaliget-sétány, amihez bárki csatlakozhat saját park-terveivel? Hány új tematikus-szakosított túraútvonal indul madarak, gyógynövényritkaságok, gombák, hóvirág- és medvehagyma-telepek, óriásfák, famatuzsálemek és gyümölcsfák felé a sokfunkciós Ökotájházból, a völgy látképét uraló hatalmas, felújításra váró kőhodályból? Ideszoknak-e az erdőkertekkel vagy az etnoökológiával foglalkozó szakemberek? Sikerül-e létrehozni az erdei könyvtárat (olvasásra csábítani fás környezetben), az erdőkönyvtárat (erdővel és fákkal foglalkozó könyvek gyűjteménye) vagy az erdőgalériát (erdővel foglalkozó műalkotásokkal)? Életre kel-e a magfogó-magmegosztó műhely?
Előbb-utóbb Borzavárra kell látogatni, hogy kiderüljön.

Szöveg: Dr. Szabó Mariann–Z. Karvalics László

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.