A mai ragadozó madarak kialakulásának csúcspontja valamikor 3–6 millió évvel ezelőtt lehetett, ekkorra főbb morfológiai sajátosságaik mellett alapvető viselkedésmintáik is létrejöhettek. Jó pár millió éve tehát, hogy a – vonuló madarak évről évre bejárják szokásos égi ösvényeiket, a tavaszi és őszi mozgalmas időszakban sok száz kilométert is megtéve naponta. A komoly igénybevételhez kültakarójuk is remekül alkalmazkodott: tollaik alakja és minősége kiválóan alkalmas a gyors légi manőverezéshez csakúgy, mint – ahogy a keselyűk masszív evezőtollai – a hosszú termikeléshez (energiabefektetés nélküli emelkedéshez és sikláshoz).

A több mint háromszáz fajt számláló társaság rendkívül sokszínű: a trópusokon élő, parányi verébsólymoktól a hatalmas, tízkilós sasokig, keselyűkig számos csoportjukat különítik el.

Ezek a tollas vadászok – nem meglepő módon – jobban kedvelik az eldugott, nehezen megközelíthető helyeket. Megtalálni és alaposan megfigyelni őket ezért nem könnyű feladat – egyetlen populáció alaposabb megismerése akár évtizedeken is átívelhet. Sok időt kell repülőn és autóban zötykölődve tölteni, gyalogolni, mászni és nem utolsósorban távcsővel pásztázni az eget és a látóhatárt. Persze vannak kivételek: előfordult például, hogy csak egy öreg kolostor lépcsőin kellett felkapaszkodni, hogy a fészket ellenőrizhessük.

Hosszabb távú megfigyeléshez a madarakat jelölni kell. A már egy évszázada hagyományosnak számító gyűrűzés és az idén krisztusi korba lépett műholdas telemetria ragadozó madarakon való alkalmazása továbbra is kiválóan megfér egymás mellett.

Az első, műholdas adóval ellátott ragadozó madár egy fehérfejű rétisas volt az Egyesült Államokból, ami épp 33 éve kapta akkor még kicsit „fapados” adóját. Azóta persze több tucat faj egyedeit látták el apró hátizsákkal azért, hogy pontos képet kaphassunk vonulásukról és elősegíthessük védelmüket.

Fotó: Balázs István "Balu"
MEZEI ÉTKEZDE – Öreg tollruhás, hím kerecsensólyom kiadós vetésivarjú-lakomája közben
Fotó: Balázs István "Balu"
HATALMASOK CSETEPATÉJA – A sok mázsa friss táplálék mellett általában békésen megfér több tucat rétisas is, a dominancia fenntartása azonban, – némi kakaskodással – néha előtérbe kerül

A név nem mindig kötelez!

Az élőlények tudományos szintű rendszerezése a 18. században a kettős nevezéktan megalkotásával lépett magasabb szintre Carl von Linné svéd természettudós munkássága nyomán. Az elmúlt pár száz év során azonban egyes tudományos és nemzeti elnevezések kicsit megkoptak, vagy komolyan eljárt felettük az idő.

És bár a névcsere sokszor valóban indokolt lenne, a korai elnevezések túl jól rögzültek a fejekben, és a változtatás sokszor nem egyszerű.

Egy érdekes példa a rőtfarkú ölyv esete, amit a tudomány Buteo jamaicensis néven ismer. Az elnevezés nem sokkal azután született, hogy az angolok a 18. században kihajóztak Jamaicából, feltehetőleg néhány ott talált példánnyal a fedélzeten. Akkor még fogalmuk sem volt arról, hogy a madár az egész észak-amerikai kontinensen elterjedt. De ilyen példákért nem kell a szomszédba menni, elég csak a hazánkban is élő kígyászölyv nevét górcső alá venni; itt maga az ölyv elnevezés a megtévesztő, mert ez a faj mind méretét, mind viselkedését tekintve közelebb áll a sasok világához. Az egyik legnemesebb eurázsiai madár, a parlagi sas nevében a parlagi elnevezést is simán felválthatná a korábban is használt császár előtag, melyet Rudolf trónörökös, 15 nap a Dunán című, 1890-ben megjelent könyvéből még így ismerhetünk.

Fotó: Balázs István "Balu"
RAGADOZÓ-PORTRÉK – Európából és Észak-Amerikából 1. fiatal tollruhás kékes rétihéja, 2. öreg tollruhás törpesólyom, 3. öreg tollruhás kékvércse tojó, 4. fiatal tollruhás parlagi sas, 5. fiatal tollruhás héja, 6. kétéves szirti sas
Fotó: Balázs István "Balu"
RAGADOZÓ MADARAK RÖPPKÉPEI HÁROM KONTINENSRŐL (Európa, Ázsia és Észak-Amerika) – 1. fiatal tollruhás békászósas, 2. vedlésben lévő, öreg tollruhás barna kánya, 3. kígyászölyv, 4. öreg tollruhás kerecsensólyom tojó, 5. fiatal tollruhás kékes rétihéja, 6. öreg tollruhás vándorsólyom, 7. öreg tollruhás szirti sas, 8. fiatal tollruhás parlagi sas, 9. öreg tollruhás-szalagos farkú ölyv

Ha még többet szeretne tudni a ragadozó madarakról, olvassa el A Földgömb 2017/szeptemberi lapszámában megejelnet cikkünket!