A Föld iszapvulkánokban egyik leggazdagabb országa Azerbajdzsán, ahol igen nagy formagazdagságban és változatos aktivitással 400-nál is több emelkedik belőlük. Ezek főként a keleti országrészben, az aktív törésrendszerekhez és gázlelőhelyekhez kapcsolódóan a Kaszpi-vidéken helyezkednek el (például a Qobustan Nemzeti Park területén).

Itt is, mint mindenhol a Földön, népszerű turisztikai látványosságok, de ezen túl különleges szerepkörük is van: e sárvulkánok által kibocsátott iszap és gázok értékes információkkal szolgálnak a felszín alatti geológiáról, ennek részeként pedig az olaj- és gáztározók elhelyezkedéséről, így segíthetnek az azerbajdzsáni gazdaság alapját adó olaj- és gázlelőhelyek azonosításában és feltárásában.

Ha pedig nemcsak a képződés-működés hátterét, hanem magát a felszínen szétfolyó iszapot nézzük, akkor annak ásványianyag-tartalma értékelődik föl. Az iszap jelentősen gazdagíthatja a környező területek talaját, tápanyagot biztosítva a növények számára. Ugyanakkor közvetlenül ide kapcsolódik, hogy az iszapfolyások által dinamikusan változó környezet érzékeny és egyedülálló élőhelyet teremt a gyorsan átalakuló felszínhez alkalmazkodott növények és állatok számára, beleértve néhány ritka vagy veszélyeztetett fajt is.

Ráadásul egyes iszapvulkánok kitörési termékei – magas ásványianyag-tartalmuk miatt – terápiás tulajdonságokkal rendelkeznek, és a hagyományos orvoslásban többek között bőrbetegségek, ízületi fájdalmak és emésztési problémák esetén is hasznosíthatók.

Fotó: Simán László